فهرست مطالب

پژوهش حقوق عمومی - سال شانزدهم شماره 45 (زمستان 1393)

فصلنامه پژوهش حقوق عمومی
سال شانزدهم شماره 45 (زمستان 1393)

  • بهای روی جلد: 36,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/11/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمد قاری سیدفاطمی، سعیده رحیم زاده *، فاطمه بستانی صفحات 9-31

    در طول تاریخ نظرورزی، جهان شمولی (حداقل برخی از) هنجارهای اخلاقی، موجب برانگیختن ذهن فیلسوفان، متفکران و کنشگران سیاسی بوده است. با فرض این که در مورد حقوق بشر می توان از گونه ای تسری و تنفیذ به گستره همه بشریت سخن گفت و ممکن است از ایده «یک نظام حقوق بشر جهان شمول» به مثابه ایده ای غیر متناقض– نه خالی از چالش- دفاع کرد؛ به دنبال آنیم اقتباسی از آنچه را در گسست آرای ویتگنشتاین در دو دوره حیات فلسفی اش دریافته ایم، یک بار با خوانشی کانتی از قرارداد محوری حقوق بشری– تا این اقتباس در دستگاه تصویری زبان معنادار تلقی شود- و بار دیگر با رویکرد زبان در حال شکل گیری و کاربرد (In Using)- تا در تنوع جوامع بشری بسته به زبان کاربردی آن باشد، نه در به پرسش کشیدن، بالعکس در دفاع از ایده ای حداقلی از جهان شمولی به کار گیریم؛ تلاش می کنیم تا در تراکتاتوس با طرح «آنچه به سخن درنمی آید» و در پژوهش های فلسفی با درانداختن ایده معنا در کاربرد، ظرفیت های معرفتی وی را در مدلل و توجیه این فرض جستجو کنیم.

    کلیدواژگان: جهان شمولی حقوق بشر، ویتگنشتاین، تراکتاتوس، پژوهش های فلسفی، زبان در حال کاربرد
  • محسن عبدالهی، علی حسنخانی صفحات 31-52
    دیوان بین المللی دادگستری به عنوان رکن اصلی قضایی ملل متحد نه تنها وظیفه حل و فصل اختلافات میان دولت ها را دارد، بلکه وظیفه حفاظت از ارزش های مورد قبول اعضای جامعه بین المللی را نیز بر عهده دارد. از آنجا که وظیفه دیوان رسیدگی به اختلافات بر اساس قواعد موجود است نه بر اساس قواعد مطلوب، تغییر و تحولات صورت گرفته در عرصه حقوق بشر تاثیر خود را بر عملکرد دیوان داشته است. نمود بارز این تغییر عملکرد را به خوبی می توان در قضیه گینه علیه کنگو مشاهده نمود. در این رای دیوان با تاکید مجدد بر قواعد حقوق بشر به عنوان جزئی از مجموعه قواعد حقوق بین الملل، ضمن کمک به انسجام و وحدت حقوق بین الملل، زمینه ارتقای احترام و رعایت حقوق بشر را نیز فراهم می سازد. از دیگر دستاوردهای مهم در این رای تغییر قلمرو ماهوی حمایت دیپلماتیک و حکم به پرداخت غرامت برای جبران خسارات غیر مادی است.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، حقوق فردی، حمایت دیپلماتیک، جبران خسارت، احمد و صادیو دیالو
  • محمود عباسی، نجمه رزمخواه صفحات 53-75
    در چارچوب حقوق بین الملل بشر، حق بر غذا، حق بنیادین هر شخص بر دسترسی پایدار به غذایی است که پاسخگوی نیازهای تغذیه ای او بوده و فاقد عناصر سمی و خطرناک باشد. ارائه محصولات غذایی ترا ریخته و عوارض ناشی از تغذیه با این محصولات غذایی برای مصرف کنندگان، موجب بروز نگرانی های جدی در میان فعالان حقوق بشری شده است. هر دولتی موظف است اطمینان حاصل کند که دست کم همه افراد تبعه حکومت او به حداقل مواد غذایی ضروری و سالم که برای معیشتش کافی باشد، دست می یابد؛ بنابراین، با توجه به عرضه روزافزون محصولات غذایی تراریخته در بازار مصرف، پرسش اصلی این است که بر اساس موافقت نامه های بین المللی موجود درزمینه ایمنی مواد غذایی، دولت ها چگونه می توانند برای ایجاد تعادل میان تامین حق بر غذا و حق بر سلامتی، به تعهدات خود درزمینه تامین غذای سالم و ایمن برای افراد تحت صلاحیتشان اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: مواد غذایی ترا ریخته، حق بر غذا، حق بر سلامتی، میثاق بین المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی
  • همایون حبیبی، صالحه رمضانی صفحات 77-103
    به موجب حقوق بشردوستانه استفاده از غیرنظامیان به عنوان سپر انسانی ممنوع است. در این مجموعه از مقررات اشاره ای به انواع سپر انسانی نشده اما در عمل ممکن است سپرهای انسانی با اجبار از سوی یک طرف مخاصمه یا با اراده خود در برابر هدف نظامی قرار گیرند. ممنوعیت و نظام حقوقی حاکم بر حالت اول که از آن با عنوان سپر انسانی غیر داوطلبانه یاد می شود چندان چالش برانگیز نیست اما حالت دوم یا سپر انسانی داوطلبانه باعث بروز اختلاف نظرهای بسیاری در میان حقوقدانان شده، به طوری که عده ای از حقوقدانان سپر انسانی داوطلبانه را به معنای مشارکت مستقیم غیرنظامیان در مخاصمات دانسته و عده ای دیگر مخالف چنین تفسیری هستند. این مقاله با بررسی دیدگاه های مختلف پیرامون وضعیت حقوقی سپر انسانی داوطلبانه از این نظر پشتیبانی می کند که نمی توان سپر انسانی داوطلبانه را به معنای مشارکت مستقیم غیرنظامیان در مخاصمه قلمداد نمود، مگر اینکه شرایط تحقق مشارکت مستقیم فراهم شود؛ در آن صورت سپرهای داوطلب به دلیل مشارکت مستقیم در مخاصمه از حمایت های بشردوستانه از غیرنظامیان محروم می شوند.
    کلیدواژگان: حقوق بشردوستانه بین المللی، سپر انسانی، سپر انسانی داوطلبانه، مشارکت مستقیم در مخاصمات، اصل تناسب، اقدامات احتیاطی
  • محمدحسین زارعی، خدیجه شجاعیان صفحات 105-129
    در مقاله حاضر بر آن هستیم که چیستی اصل غیر عقلایی بودن به عنوان یکی از جهات نظارت قضایی در نظام کامن لا و اعمال آن را در آرای دیوان عدالت اداری بررسی کنیم. در این راه با توجه به پرونده های مرجع، به مفهوم این اصل، برداشت های دوگانه از آن و انواع تصمیم هایی که در رویه قضایی انگلستان غیر عقلایی اعلام شده اند، می پردازیم. همچنین آن دسته از آرای دیوان عدالت اداری که قابلیت تفسیر در پرتو اصل غیر عقلایی بودن را دارند، بیان می شوند. در آرای هیئت عمومی دیوان، می توان مواردی را یافت که در قلمرو اصل غیر عقلایی بودن در معنای عام می گنجند. مواردی از قبیل نقض اصل برابری و منع تبعیض، عقلانیت و لزوم برقراری تعادل منصفانه میان ملاحظات مرتبط، ابتنای تصمیم بر ملاحظات غیر مرتبط و تصمیم های ظالمانه و محدود کننده حقوق شهروندان مانند سلب مالکیت مشروع، نقض حق دادخواهی و رجوع به مراجع صالح دادگستری.
    کلیدواژگان: غیر عقلایی بودن، عقلانیت، فرآیند غیر عقلایی، تصمیمات ظالمانه، حاکمیت قانون
  • سیدناصر سلطانی صفحات 131-164
    هرچند تلاش هایی برای تدوین و تنقیح قوانین در ایران انجام شده، اما این تلاش ها به اهداف تعیین شده نرسیده است. امروزه کوششی برای تدوین دوباره قوانین نظم حقوق کنونی آغاز شده است. در این نوشتار، به نقایص و کاستی های تاریخی این کوشش ها برای درس آموختن از گذشته در راه پیش رو، پرداخته شده است. یکی از نتایج مقاله این است که فراهم آوردن یک مجموعه، نیازمند دریافتی از نظم قوانین نظم حقوقی کنونی، در هر شاخه ای است. باید بر این نکته تاکید کرد که در مجموعه سازی، «اجزای یک پیکر» گردآوری می شود. شناخت این پیکر و روح مشترک قواعد آن، مستلزم شناخت اجتهادی موضوع است. شاید یکی از علل شکست گردآوری مجموعه ها در ایران، عدم توجه و ناآگاهی از روح مشترک مواد و عدم تسلط بر مواد یک مجموعه، بوده است.
    کلیدواژگان: تدوین قوانین، تدوین قوانین نظم حقوقی کنونی، روح مشترک، قوانین لازم الاجرا، علل شکست تدوین قوانین
  • فرهاد طلایی، الهام حیدری صفحات 165-200
    آلودگی ناشی از پسماندها یکی از دغدغه های امروزی بشر است. اسناد بین المللی زیست محیطی تعهدات و نیز مسئولیت هایی را برای دولت ها در زمینه حفاظت از محیط زیست در برابر پسماندها به وجود آورده اند. بدین سبب در این مقاله سعی شده است که تعهدات گوناگون و مشترک دولت ها و نیز مسئولیت آن ها برای حراست از محیط زیست در برابر پسماندها به ویژه پسماندهای خطرناک و نیز مدیریت صحیح آن ها بررسی شود. این مقاله نتیجه می گیرد که قواعد الزام آوری در زمینه مدیریت صحیح پسماندها به ویژه پسماندهای خطرناک ایجاد شده است، اما آنچه نیاز است افزایش همکاری های ملی و بین المللی به منظور نظارت بر فعالیت های دولت ها و نقش موثرتر مراجع حقوقی صلاحیت دار بین المللی در خصوص آلودگی های ناشی از پسماندها به ویژه پسماندهای خطرناک است.
    کلیدواژگان: پسماندها، پسماندهای خطرناک، حمایت و حفاظت از محیط زیست، تعهدات و مسئولیت دولت ها، اسناد بین المللی زیست محیطی
|
  • Seyd Mohammad Ghari Seyd Fatemi, Saeide Rahimzadeh, Fateme Bostani Pages 9-31

    The universality of (at least some of) moral norms was being challenged by many thinkers, philosophers, religious reformists, and even the political actors. Assuming that universality of the contemporary human rights as a morally justified as well as consistent system, the main task of this article is to appraise Wittgenstein`s ideas, once with regard to a Kantian contractual reading of human rights and then with an “in using” language approach, of course, not to question Universality of Human rights, rather to support a kind of universality. Finally, we shall explore the potentiality of Wittgenstein‘s thoughts to entertain a rather soft version of universality of human rights by revisiting his Tractatus and proposing the idea of “meaning in use” in his Philosophical Investigations

    Keywords: Universality of Human rights, Wittgenstein, Tractatus, Philosophical Investigations, In Using Language
  • Mohsen Abdollahi, Ali Hassan Khani Pages 31-52
    International court of justice as main judicial organ of United Nations not only has duty to resolve disputes between states but also has duty for protecting values which are accepted by members of international community. However, it has duty to resolve disputes according existing rules not according lex ferenda, changes in the area of human rights affected function of ICJ. We can observe clearly these changes in function of ICJ in the case of Guinea against Congo. In this judgment, ICJ by refocusing on human rights rules as a part of corpus of rules of international rules, through helping solidarity of international law, prepared a field for respect and compliance of human rights. Another important outcome of this case is changing the material domain of diplomatic protection and verdict to payment of compensation for reparation of nonmaterial damages.
    Keywords: Human Rights, Individual Rights, Diplomatic Protection, Reparation, AhmadouSadio Diallo
  • Mahmoud Abbasi, Najmeh Razmkhah Pages 53-75
    In the framework of international human rights, the right to adequate food is a fundamental right of everyone to access to food which is safe and Nutrient. Risks which associated with GM food productions for consumers, has been arisen concerns of human right activists. Every state has the duty to ensure that all persons under its jurisdiction achieve at least minimum essential food which is necessary for his or her life. So that because of increasing supply of GM food in the market, and the obligation of states to ensure the supplement of healthy and safe food for members of society, the main question is about the obligation of states to ensure the balance between right to food and right to health on the base of international agreements in the field of food safety.
    Keywords: Transgenic food, Right to food, Right to health, International Covenant on Economic, Social, Cultural Right
  • Homayoun Habibi, Salehe Ramezani Pages 77-103
    International Humanitarian Law (IHL) as a series of rules which aims to protect civilians against the effects of hostilities has prohibited expressly the use of civilians as Human Shield. But voluntarism in human shield poses some question of law. In fact in some situations, civilians may put themselves in front of military objective by their will, which is a controversial issue. Some scholars consider the Voluntary Human Shield as taking direct participation in hostilities by civilians which deprives theme of the protections IHL grants to civilians. But the opponents view refuses this interpretation. This article rejects the idea of Voluntary Human Shield, as direct participant except in very specific situations where criteria of "direct participation" are met.
    Keywords: International Humanitarian Law, Human Shield, Voluntary Human Shield, Direct Participation in Hostilities, Proportionality, Precautio
  • Mohammad Hosein Zarei, Khadijeh Shojaeian Pages 105-129
    In this article, we want to analyze the essence of the principle of unreasonableness as a judicial review ground in common law and its application in the jurisprudence of the Administrative Justice court. For this purpose, its concept, the twofold conception and categories of unreasonable decisions in UK case law are examined. Also, cases of Administrative Justice Court are expressed that could be construed in the light of unreasonableness. There are cases in jurisprudence of Administrative Justice Court that are included in expansive reading of unreasonableness for example reversal of principle of equality and non-discrimination, rationality and flaws in logic and reasoning, fair balance between relevant considerations, the failure of a public authority to have regard to a relevant consideration and taking into account of a legally irrelevant consideration, mistake of fact and oppressive decisions for example a gratuitous interference with the rights of the occupier and preventing to access to court.
    Keywords: Unreasonableness, Rationality, Unreasonable Process, Oppressive Decisions, Rule of Law
  • Seyed Naser Soltani Pages 131-164
    Codification is a process of collecting and restating legal codes in a certain area, usually by subject, in a codex (book) of law. This is for clarifying the laws. It works usually by forming a legal code by subject. Its aim is to clarify legislations, usually by subject in different collections. By Iran legal system, the concept of codification in legal text has been used in different ways. We can say that there was a “period of time” in Iran in which was trying to codify the legislations and organizing them. However such an effort was so unsuccessful to achieve goals have been appointed. Nowadays, we are witnessing attempts to recodify current established law. In this article, failures are examined by an historical view to shed light on new understanding in this regard. One of the most important circumstances is to have a thorough understanding of established law order in each part of legislation. It should be noted that understanding of setting corpuses of law in a “common esprit” is the key for codes making in Iran. Probably one of main reason to fail in codification in Iran is ignorance of the common spirit of laws and no sufficient understanding of rules in a set of law.
    Keywords: Codification, Established law codification, Common esprit, Laws in force, Causes of failures
  • Farhad Talaie, Elham Heidari Pages 165-200
    Contamination from wastes is one of the fundamental human concerns. There are international instruments on environment which have considered responsibilities for States in a way that they have to protect the environment from waste. In this context, this paper examines various and common obligations of States in the conservation and protection of the environment against wastes (particularly hazardous wastes) and the proper ways they can manage their disposal. This paper concludes that though international instruments on environment have provided rules on the proper management of wastes, what is needed to extend national and international cooperation on monitoring States activities as bodies should play a more effective role in combating pollution resulting from wastes, particularly hazardous wastes.
    Keywords: Wastes, Hazardous Wastes, Protection, Conservation of Environment, Obligations, Responsibility of States, International Instruments on Environment